Wie is Jan Buist?

 

Jan Buist is 53 jaar en woont in de Achterhoek met vriendin en zoon van 13 jaar. Vanuit dit prachtige gebied reis ik als freelance docent/trainer door Nederland. Mijn achtergrond is HBO-economie en ik geef les in het volwassenenonderwijs en daarnaast doceer ik ook nog bij de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen). Ik heb in mijn cursusgroepen te maken met verschillende mensen en uiteenlopende opleidingsniveaus wat me én uitdaagt én intrigeert. En ook: hoe staan mensen in een groep, een systeem en hou verhouden mensen zich tot elkaar? Na het volgen van diverse workshops bij diverse opstellers van 2007 t/m 2010 is mijn interesse in het opstellingenwerk ontstaan en geef ik zelf workshops al dan niet samen met collega's. Ik heb de opleiding tot Organisatie- opsteller bij het Bert Hellinger instituut gevolgd en in begin 2012 afgerond.

 

Wat is mijn passie met opstellingen?

Naast het werken in het onderwijs -nog steeds een passie- ben ik nu ook opsteller. De interesse in het met families en organisaties via opstellingen intrigeert me. Waarom? Omdat er zoveel in een opstelling gebeurt wat op een effectieve manier leidt tot inzichten en helderheid. Omdat mensen die voor een eerste keer deelnemen na afloop "helemaal om" zijn: hoe is het mogelijk dat er zo snel inzichten ontstaan waarmee men verder kan? Opstellingen zijn daarnaast veilig, respectvol en effectief voor iedereen! Er gebeurt vaak meer in organisaties en families als dat je denkt te zien. In opstellingen kan je écht zien “wat er is”. 

 

Wat maakt het vak interessant?

In opstellingen ontspinnen zich patronen, dit alles in een veilige werkomgeving voor de deelnemers. Het is een fenomeen dat je moet ervaren om dan tot de ontdekking te komen dat het veel met je doet en ook nuttig is. Je kunt niet echt verklaren wat er gebeurt in de sessies. Ze leiden bijna altijd tot intensieve gevoelens, belevenissen en inzichten. Ik  merk in mijn werk als opsteller en als trainer/docent (en overigens ook als vrijwillig buurtbemiddelaar) dat het neerzetten van een goede sfeer waarin mensen zich vertrouwt voelen belangrijk is. Dit creëren van een veilige sfeer is één van mijn sterke kanten van Jan. Ik nodig je van harte uit tot een kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen of tot het bijwonen van een workshop op één van onze avonden.

 

Hoe werk ik het liefst?

 

Natuurlijk geef ik individuele workshops en trainingen. Nog fijner is het om samen te werken met collega's. Met z'n tweeen zie je meer dan één persoon. Ook bij het afwisselen van werkvormen en een ondersteunende rol tijdens een opstelling is het prettig om samen met een ervaren collega te werken. Vandaar dat we op de open avonden en in-company trainingen de opstellingen met zijn tweeen verzorgen.

 

 

Anderen over Jan

 

“De interactie met deelnemers is de zaal is plezierig en Jan brengt de materie op een luchtige manier”

(Natasha A, maart 2011)

 

“Door zijn heldere en no-nonsense aanpak wordt ingewikkelde materie begrijpelijk gemaakt”

(Liselotte L, juni 2012)

 

Zie voor verdere beoordelingen de Linked In site onder Jan Buist